Slängd mat – blir mat igen

Slängd mat – blir mat igen

I Sverige kastar vi årligen 900 000 ton mat! Mat som krävt mycket resurser för att tillverka och som behöver nyttjas på ett mer effektivt sätt. Låt oss därför introducera de som kan komma att bli våra små miljöhjältar, nämligen amerikansk vapenfluga och mjölmask. De kan förvandla den slängda maten till foder för fisk, värphöna, matfågel och gris. En annan möjlig foderingrediens hittar vi i vattnet, nämligen blåmusslor som renar Östersjön. Eller vad sägs om att använda mykoprotein från svamp eller restprodukter från svensk åkerböna.

Målet med projektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk är att vi ska mata djuren med foder som har en låg klimatpåverkan och som bidrar till den biologiska mångfalden. Idag utgör fodret 50–85% av klimatutsläppen från fisk, värphöna, matfågel och gris i Sverige, och kan bland annat bestå av soja från Brasilien och fiskmjöl från vildfångad fisk i Stilla Havet.

Projektet, som startade 2023 och pågår fram till 2025, drivs av Axfoundation och SLU tillsammans med: ATEA Sverige, Axfood, Bodens Kommun, NovaPro, Ekobolaget, Ecoloop, Ecopelag, Fiskhallen Sorunda, Grönsakshallen Sorunda, Johannas Stadsodlingar, Producentorganisationen Kustfiskarna Bottenhavet, Kötthallen Sorunda, Lantmännen, Lilla Grödby Lantbruk, Martin & Servera, Plant Protein Production, Ragn-Sells, Restaurang- och hotellhögskolan Campus Grythyttan Örebro universitet, RISE, Stjärnägg, Svenska Foder, Tebrito, Viking Fågel och Älvdalslax.

Ecoloop leder arbetet med att utveckla och bygga demoanläggningar för vapenflugor och mjölmaskar samt deltar i arbetet med att utvärdera cirkulär mathantering ur ett systemperspektiv. Om du vill veta mer om projektet är du välkommen att kontakta Fredrick Regnell!

Finansiär: Projektet finansieras delvis av Vinnova.
Period: 2023–2025

Kontakt
Fredrick Regnell
förnamn.efternamn@ecoloop.se
+ 46 (0) 70 299 26 39